* Substancje i produkty powodujące alergie
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011
z dnia 25 października 2011r. (z póź. zm.)
w sprawie informacji na temat żywienia
Pozycja | Nazwa produktu |
1 | Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) |
2 | Jaja i produkty pochodne |
3 | Ryby i produkty pochodne |
4 | Orzeszki ziemne i produkty pochodne |
5 | Soja i produkty pochodne |
6 | Mleko i produkty pochodne |
7 | Orzechy: laskowe, włoskie, nerkowca, pekan itp., migdały |
8 | Seler i produkty pochodne |
9 | Gorczyca i produkty pochodne |
10 | Sezam i produkty pochodne |
11 | Przyprawy i zioła mogące zawierać śladowe ilości np.: glutenu, jaj, mleka, selera, sezamu, orzeszków ziemnych, gorczycy |